bjornhag.se

Om HR - ledarskap och medarbetarskap i svenska organisationer. Medarbetarundersökningar, HR-processer och organisatoriskt lärande
för att stödja och utveckla organisationer.

Fokus för framgång

Publicerad 2016-09-11 20:29:00 i Fokusera rätt,

Vad händer när man fokuserar på något? Att hålla fokus eller att fokusera betyder att vi fäster vår uppmärksamhet på något specifikt. För att kunna fokusera måste vi välja bort annat. Det som händer när vi fokuserar på något är att vi får mer av det. Det vi tittar på, det vi följer, det vi intresserar oss för – det får vi mer av. Det beror på att vi fyller vårt sinne med tankar kring det här. Vi ser saker som associerar till vårt fokus, vi hör folk prata om det och vi pratar om det själva. Andra människor ser det vi fokuserar på och kommer att hjälpa oss att fylla på med mer bränsle till vårt brinnande intresse.

Därför är det viktigt vad vi fokuserar på - eftersom det jag fokuserar på får jag mer av.

Fokus fungerar både i stort och i smått. Ett exempel är om jag måste vakna redan klockan 5 och jag absolut inte får försova mig. Då kanske jag missar mitt flygplan eller vad det kan vara för något som är viktigt för mig. Har du gjort det någon gång? Satt larmet på klockan, dubbelkollat att du har ställt det rätt. Förberett så att allt är klart. Gått och lagt dig i tid och en sista gång tittat på klockan igen, dubbelkollat att larmet är på och att sladden sitter i. Och vad händer? Du vaknar 5 minuter innan klockan ringer! Varför då? Jo, därför att du har fokuserat så kraftigt på det du vill att din kropp löser uppgiften åt dig. Varje cell i din kropp har förstått hur viktigt det är för dig att vakna klockan 5 därför att du har ”sagt” åt den att göra det. Då kan man fundera på vad som mer vi skulle kunna uträtta om vi fokuserar på rätt sätt.

En beställning till postorderföretaget 
Allting vi tänker blir en order eller en beställning till din hjärna. Du skickar en order och hjärnan ser till att det blir utfört. När du vill att handen kliar dig på näsan så är det den beställningen du gör. Den gör det du ber om. Det betyder att hjärnan inte förstår ordet ”inte”. Om du tänker på hjärnan som ett postorderföretag så är det ju helt meningslöst att skicka in en beställning med det du inte vill ha.

 ”Hej, idag vill jag inte ha en lila klänning och inte guldskor heller”.

Hjärnan uppfanns långt innan det fanns något skriftspråk. Den tänker bara i bilder. Om jag säger – tänk inte på en rosa elefant. Vad ser du framför dig då? Hjärnan lyssnar på det du tänker, skapar en bild av det du tänker och man kan inte skapa en negation, ett ”inte”, för då blir det ju inte någon bild.

Att skicka in en beställning på det vi inte vill ha är ungefär lika dumt som att när någon frågar ”Vad heter du” svara: ”Jag heter inte Johanna… och inte Kristina heller…”. Men det är ofta så vi pratar och det är ofta så vi tänker. Vi fokuserar på det vi inte tycker om och vi tänker på det vi inte vill ha. Men vad händer då – hjärnan tolkar det som en beställning och du kommer att få mer av det istället för mindre.

Att välja fokus
Så hur ska man veta vad man ska fokusera på? Jo, du ska alltid välja det du kan påverka. Det beror på att om jag fokuserar på saker jag kan göra och förändra så upplever jag väldigt mycket kontroll, därför att jag kan påverka det som sker nu och därmed framtiden. Det finns en direkt koppling mellan mitt eget självförtroende och min egen upplevelse av att ha kontroll. Jag upplever förtroende för mig själv därför att jag fokuserar på det jag själv kan påverka. Det betyder omvänt att om jag fokuserar på sådant jag inte kan påverka så kommer mitt självförtroende att sjunka.

Så vad händer i osäkra tider? Börjar jag fokusera på vad andra gör, vad ledningen gör, vad mina kollegor gör, vad chefer gör eller inte gör? En massa saker som jag inte har kontroll på.Jag tillåter någon annan att bestämma hur jag mår, jag låter någon annan påverka mitt fokus, jag tittar inte på det jag själv kan kontrollera. När jag tittar på det som bara andra kan påverka – och vad händer då med mitt eget självförtroende – både som individ och i min yrkesroll?

Så för att få det som du vill måste du fokusera på det som är viktigt för dig, tänk bara tankar som för dig mot det du vill, tänk på att din kropp alltid tjuvlyssnar på dina tankar och tar allt du tänker som en beställning. Din kropp är grymt lojal och kommer alltid att försöka ge dig det du ”ber” om.  Så receptet för framgång är helt enkelt att fokusera på det du kan påverka och tänka på det du vill ska hända - positiva tankar i rätt rikning -då blir det som du vill!

Kommentarer

Postat av: Emma

Publicerad 2016-11-05 11:42:22

Jag kommer att fokusera på att läsa mera från dig blogg! Grymt inspirerande och kloka tankar. TACK!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ulrica Björnhag - jobbar som beteendevetare med särskilt fokus på ledarskapsutveckling och effektiva team. Vill du följa bloggen - klicka på plustecknet ovan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela