bjornhag.se

Om HR - ledarskap och medarbetarskap i svenska organisationer. Medarbetarundersökningar, HR-processer och organisatoriskt lärande
för att stödja och utveckla organisationer.

Hybrid - det du behöver om du söker jobb 2016

Publicerad 2016-05-18 23:47:00 i Hybridjobb,

Bentley University utförde en studie där de analyserade 24,5 miljoner jobbannonser från september 2014 till augusti 2015. De kunde konstatera två övergripande trender - fler företag erbjuder så kallade hybridjobb och att de då eftersöker personer som har färdigheter inom flera olika områden. Hybridjobb kan översättas med att man besitter kompetenser som spänner över flera olika kunskapsfält. Så stor andel som 71 % av de kompetenser som efterfrågas numera är ur olika kompetensområden men förväntas finnas hos en och samma person. Bentley University anser att trenden är så stark att de valt att kalla 2016 för ”The year of the hybrid job”.

De färdigheter som efterfrågas är en kombination av vad man kan kalla hårda och mjuka. IQ ska mixas med EQ. I och med explosionen av tillgänglig data behövs personer som kan ta fram, reda ut och analysera det som är relevant. Därefter måste ett sorts kreativt pussel läggas där data kombineras med kvalitativa insikter. Slutresultatet ska sedan kommuniceras och sättas i relation till företagets omvärld. En och samma person förväntas vara tekniskt kunnig, kreativ, kommunikativ, strategisk och behärska statistik. Man förväntas också kunna agera och arbeta helt eller delvis på egen hand utanför kontorets väggar och företaget sparar därmed plats och pengar på att inte behöva ha så många kontorsplatser.

Vi har under en tid sett olika nischade roller växa fram. Men trenden med multitalanger indikerar att efterfrågan på nischade roller kommer att minska. Den typen av kunskap som personer inom de mer nischade rollerna besitter kommer snart att spridas ut i verksamheten.

HR är en av de yrkeskategorier som förväntas komma att efterfråga personer med kunskaper inom olika fält. Utöver rena HR-frågor som till exempel rekrytering spås sociala medier bli en ännu mer viktig del att hantera. Det finns till och med en risk att efterfrågan på strateger inom sociala medier kommer att minskas då denna typ av kunnande vävs in i andra roller

Färdigheter som vi idag ser som nödvändiga kan snart vara utdaterade. Flera rapporter kring arbetsmarknaden pekar på att upp till vartannat arbete påverkas eller t.o.m. ersättas inom en 20-årsperiod. Det bästa man kan göra som anställd är att se sitt yrkesliv som ett livslångt lärande och ständigt sträva efter att både fördjupa och bredda sina kunskaper inom olika områden. Ett sätt att påbörja denna process är att ta sig an arbetsuppgifter som ligger strax utanför ens bekvämlighetszon.  Analysgruppen för ”Arbete i framtiden” presenterade nu i april sin slutrapport av sin drygt ett år långa studie (på uppdrag av Framtidsminister Karin Person) kring arbete och arbetsliv i Sverige. Läs gärna mer kring deras slutsatser i ämnet. http://www.regeringen.se/contentassets/b8fb609b286d46fba23976962487c025/slutrapport-arbetet-i-framtiden.pdf

Har du märkt av hybridjobben? Vilka kunskaper förväntas man besitta inom din typ av roll? Hur tänker du kring din egen utveckling och utbildning? Är du fortfarande anställningsbar om 5-10 år?

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ulrica Björnhag - jobbar som beteendevetare med särskilt fokus på ledarskapsutveckling och effektiva team. Vill du följa bloggen - klicka på plustecknet ovan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela