bjornhag.se

Om HR - ledarskap och medarbetarskap i svenska organisationer. Medarbetarundersökningar, HR-processer och organisatoriskt lärande
för att stödja och utveckla organisationer.

Medarbetarskap - vad är det?

Publicerad 2015-12-28 15:35:00 i medarbetarskap,

Jag definierar ordet Medarbetarskap mycket baserat på den forskning jag har läst av Stefan Tengblad. Tengblad var under mitten av 2000-talet ansvarig för ett forskningsprogram om medarbetarskap vid Handelshögskolan Göteborgs universitet. Du kan läsa en bra sammanfattning av det i hans rapport "Medarbetarskap på 60 minuter" som går att ladda ned här. I rapporten presenteras olika modeller och definitioner över medarbetarskap som blivit utvecklade i programmet. Forskningen om medarbetarskap bedrivs numera vid Högskolan i Skövde. 

Innan jag tagit del av Tengblads forskning och tankar grundade sig mina idéer på bland annat FIRO (Will Schutz) och Susan Weelans tankar om effektiva team. Det är egentligen inget fel på dem och jag använder dem delvis fortfarande när jag jobbar med både grupper och chefer. Det jag saknas är den komplexitet som uppkommer i kompentensintensiva verksamheter. De organisationer jag har kommit i kontakt med har medarbetare som ofta spenderar mycket tid utanför verksamhetens dörrar. Man reser till Bryssel och medverkar vid internationella konferenser, man jobbar på något departement, man skriver på en avhandling... ja du förstår. Man ingår in en mängd olika sammanhang och man jobbar också en stor del hemifrån. Hur bygger man då effektiva team, hur främjar man samarbete, hur skapar man delaktighet och trivsel i den typen av verksamhet?

Steg ett blir för mig att definiera hur jag ser på och definierar medarbetarskap. Jag har lånat mycket från Tengblads sätt att se det.

Sammanfattningsvis kan Medarbetarskap beskriva hur medarbetare hanterar relationen till både sin arbetsgivare och sina arbetskamrater. Förmågan att arbeta tillsammans både chef och medarbare, hur man ser och hanterar problem och konflikter. Att bemöta andra med respekt, ta ansvar och tillsammans arbeta mot gemensamma mål. En viktig del ligger också i förmågan att ta ansvar för sin egen utveckling och att finna en balans mellan arbete och privatliv. Förutom att ta ansvar för sitt eget arbete också bry sig om och stödja kollegor genom samverkan samt skapa goda långsiktiga relationer i organisationen och med kunder (motsvarande). I det goda medarbetarskapet försöker medarbetarna att finna en balans mellan att vara lojal mot arbetsgivaren, mot arbetskollegorna men också till sig själv som individ och sina anhöriga.

Kommentarer

Postat av: Lena Andersson

Publicerad 2016-02-18 09:30:32

Bra tips att läsa rapporten om Medarbetarskap. Det gav ytterligare kött på benen. Snyggt att rekommendera andra. Du känns proffsig och bra. Kommer att fortsätta följa dig!
//Lena Andersson

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Ulrica Björnhag - jobbar som beteendevetare med särskilt fokus på ledarskapsutveckling och effektiva team. Vill du följa bloggen - klicka på plustecknet ovan.

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela